top of page

Kesä ja käärmeenpuremat

Tähän aikaan vuodesta lemmikit joutuvat välillä käärmeiden kanssa samoille poluille. Erityisesti pennut ja nuoret koirat ovat usein uteliaita ja saattavat provosoida käärmeen puremaan.

Suomessa ainoa myrkyllinen käärmelaji on kyy (Vipera berus). Aikuiset käärmeet ovat 50-60 cm pitkiä ja niillä on tumma siksak-kuvio selässään ja V- tai X-muotoinen kuvio takaraivollaan.

Käärmeet asuvat tyypillisesti hiekkaisilla alueille, kivikkoisissa mäenrinteissä, nummilla ja niityillä sekä metsien reunoilla.

Miten tulee toimia, jos lemmikkiäsi puree kyy?

Aivan ensimmäiseksi, lähde viemään lemmikkisi eläinlääkärille! Älä kuitenkaan panikoi - lemmikkisi todennäköisesti toipuu hyvin, jos se pääsee hoitoon mahdollisimman pian. Mitä pikaisemmin lemmikkisi saa hoitoa, sen parempi.

ÄLÄ anna lemmikillesi kyytablettia vaan keskustele aina ensin eläinlääkärin kanssa! Tuoreimpien tutkimusten mukaan kyytabletin käyttöä ei suositella lemmikeille.

Jos mahdollista, kanna lemmikkiäsi (ennemmin, kuin että se kävelisi itse), jotta myrkky ei leviäisi sen elimistössä.

Älä koske puremakohtaa. Jos puremakohtaan tulee turvotusta, älä hiero tai paina aluetta.

Kuten kaikissa kiireellisissä tilanteissa, on aina hyvä soittaa eläinlääkärille etukäteen ja kertoa mitä ja milloin on tapahtunut sekä arvio siitä, milloin ehditte eläinlääkärin luo. Tämä varmistaa, että eläinlääkäri on paikalla ja klinikalla on ehditty valmistautua saapumiseenne.

Jos et ole huomannut, että lemmikkiäsi puree käärme, mutta huomaat myöhemmin siihen viittaavia oireita, on tärkeää soittaa eläinlääkärille viipymättä, myös virka-ajan ulkopuolella!

Käärmeenpureman merkit

Kyyn purema voi aiheuttaa turvotusta puremakohdan ympärille. Turvotus tulee yleensä kahden tunnin kuluessa ja voi olla runsastakin. Keskellä turvonnutta kohtaa saattaa näkyä kaksi pistokohtaa.

Lemmikilläsi voi olla kipuja, verenvuotoa tai mustelmia, ontumista ja se voi vaikuttaa levottomalta.

Jos kyynmyrkky pääsee leviämään puremakohdasta myös muualle lemmikin kehoon, oireita voi olla uupunut olemus, kuume, kohonnut syke ja hengitystiheys, kuolaaminen, oksentelu ja hoippuva liike.

Vakavissa tapauksissa lemmikin vointi saattaa romahtaa ja se voi vapista ja kouristella.

Kyynpuremat ovat yleisimmin jaloissa ja pään alueella. Jos kyy puree lemmikkiä kasvoihin, turvotusta voi tulla kuonon alueelle ja tämä voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Miten käärmeenpuremaa hoidetaan?

Vaikka oireet voivat olla vakaviakin, 96-97 % tapauksista lemmikki toipuu täysin saatuaan oikeanlaista hoitoa.

Hoito on aina potilaskohtaista ja toipumisaika vaihtelee. Tyypillinen toipumisaika on noin viisi päivää.

Koska purema ja turvotus on kivuliasta, lemmikille annetaan yleensä kipulääkettä. Nesteytys on välttämätöntä, jotta ylläpidetään verenpainetta, hoidetaan shokkitilaa ja ylläpidetään verenkierto elintärkeisiin elimiin.

Anti-histamiinia saatetaan myös käyttää. Lepo rajatussa pienessä tilassa (eläinklinikalla häkissä) on suositeltavaa, jotta minimoidaan myrkyn kulkeutuminen ympäri lemmikin kehoa.

Joissain tapauksissa hoitoon käytetään myös myrkyn vasta-ainetta. Se sitoo itsensä myrkkyyn, jolloin myrkky ei pysty tuottamaan enempää vahinkoa. Päätöksen vasta-aineen käytöstä tekee aina eläinlääkäri. Vasta-aineen käyttöä suositellaan vakavissa tapauksissa mutta sen käyttöä ei suositella kissoille.

Ajankohtaista:
Viimeisimmät uutiset
bottom of page