top of page

Miten tuen lemmikkiäni, joka pelkää ilotulitusta?

Valitettavasti noin puolelle koirista kehittyy ilotulituksista johtuvaa pelkoa. Pelosta johtuva käytös voi vaihdella paniikista johtuvasta virtsaamisesta ja ulostamisesta sisätiloissa irrationaaliseen käytökseen tai aggressioihin. Käsillä olevana vuodenaikana saamme usein asiakkailtamme kyselyitä mahdollisista lääkityksistä, joilla voitaisiin lieventää koiran ahdistusta ja pelkoa.


Useimmat lisäravinteet sekä lääkitykset tulee aloittaa jopa 2 viikkoa ennen pelkoa aiheuttavaa tilannetta, jotta niiden toimivuudesta voidaan olla varmoja. On myös tärkeää muistaa, että jos lemmikkisi tarvitsee reseptilääkitystä pelkotilansa vuoksi, ennen reseptin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa lemmikin yleisterveyden tilan.


Lisäravinteet sekä yrttivalmisteet


Monet tuotteet sisältävät mineraaleja, aminohappoja sekä yrttejä koiran tai kissan rauhoittamiseksi stressitilanteessa. Näiden antaminen voidaan aloittaa 1-2 päivää ennen, mutta osalle eläimiä on tarpeen aloittaa annostelu jo aiemmin (5-7 päivää ennen). Vaikka nämä tuotteet eivät aina täysin riitä erittäin pelokkaille eläimille, ne voivat kuitenkin helpottaa lemmikin oloa ilotulituksen aikana. Näitä tuotteita voidaan käyttää lyhytkestoisessa tilanteessa mutta myös pidemmällä aikavälillä.


Koirien feromonit


Ihmisen nenälle huomaamaton synteettinen feromonivalmiste, joka jäljittelee emokoiran erittämiä feromoneja tämän imettäessään pentuja, voivat auttaa helpottamaan pelkotilaa aikuisessa koirassa. Nämä voivat olla avuksi tilanteissa, jossa koira stressaantuu koska koira alitajuisesti yhdistää tuoksun turvalliseen tilanteeseen. Näitä valmisteita on saatavilla suihkeina, pantoina tai haihduttimina.

Haihdutin kytketään pistorasiaan mahdollisimman lähelle sitä paikka mihin koira yleensä peloissaan piiloutuu. Haihduttimen tulee olla käytössä jo 2 viikkoa ennen ilotulitusta ja jopa 2 viikkoa vielä tämän jälkeenkin. On kuitenkin parempi aloittaa käyttö pariakin päivää ennen kuin olla käyttämättä sitä ollenkaan.


Reseptilääkitys


Jos lemmikillä esiintyy vakavia paniikkikohtauksia ja pelkotiloja, voidaan reseptilääkitystä käyttää. Nämä lääkkeet joko salpaavat koiran muiston tilanteeseen liittyen (eli koira ei muista olleensa peloissaan), vähentävät ahdistusta tai vaikuttavat sedatiivina. Tällaiset lääkitykset valitaan yksilöllisesti jokaiselle lemmikille ja vaativat aina eläinlääkärikäynnin.


---


VINKIT


1. Ilotulituksen ajaksi, varmista että lemmikkisi on turvallisesti sisätiloissa eikä pysty karkaamaan ovista tai ikkunoista.


2. Koira on hyvä lenkittää vielä valoisaan aikaan viimeisen kerran ja kytkettynä, jottei se pelästy mahdollisia liian aikaisin ammuttuja raketteja tai paukkuja.


3. Verhot on hyvä vetää ikkunoiden eteen hyvissä ajoin ennen pimeän tuloa.

Soittakaa musiikkia tai pitäkää televisio päällä, jottei lemmikin huomio kohdistu ainoastaan ulkoa tuleviin ääniin.


4. Älkää huomioiko lemmikin pelokasta käytöstä. Asunnossa olevien ihmisten on hyvä käyttäytyä kuin mitään erikoista ei olisi tekeillä. Koiraa ei kannata lohdutella ja silitellä kun sitä pelottaa, koska koira tulkitsee tämän palkintona pelokkaasta käytöksestään ja tekee siitä riippuvaisen läsnäolostasi, kun sitä pelottaa. Koiraa ei myöskään tule rangaista pelokkaasta käytöksestä, tämä vain lisää sen ahdistusta.


5. Jos koira hakeutuu piiloon, tulee sen antaa tehdä niin. Tällöin sen myöskin tulee antaa olla piilopaikassaan rauhassa. On kuitenkin hyvä olla poistumatta asunnosta silloin kun koiraa pelottaa koska yksinolo lisää sen ahdistuneisuutta.


6. Kissojen ollessa kyseessä, varmistakaa etteivät ne pääse itsekseen ulos ilotulitusten aikana. Jos kissa on tottunut kulkemaan itsekseen ulkona, varmistakaa että sillä tänä aikana on sisällä ulottuvillaan hiekkalaatikko, ruokaa sekä vettä.


---


Luo koirallesi turvallisen oloinen ympäristö


Koiran ulkoiluttaminen kytkettynä valoisaan aikaan alueilla, joilla on epätodennäköistä joutua aikaisten ilotulitusten kanssa tekemisiin, on suotavaa. Kytkettynä koira ei myöskään pääse karkaamaan, vaikka pelästyisikin. Mikrosirutus varmistaa koiran tunnistamisen, jos se kuitenkin onnistuisi pääsemään pakoon.


Koiran luonnollinen reaktio pelästymiseen on piiloutuminen. Tämä on sille luonnollista, joten on hyvä varmistaa, että sillä on mahdollisuus piiloutua turvallisesti sisätiloissa sen niin halutessa ja tulla esille, kun se on rauhoittunut.


Koiralle voi myös valmistella piilopaikan etukäteen. Sopiva paikka on huone tai esim. komero, jos mahdollista asunnon keskeltä, jotta koira olisi mahdollisimman kaukana ulkoseinistä ja ikkunoista. Varatkaa piilopaikkaan esim. huopia ja tyynyjä ”pesäksi” jotka samalla vaimentavat ulkoa kantautuvia ääniä. Pesään voi myös lisätä omistajan käytetyn vaatteen turvallisen hajun lähteeksi.
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
Ajankohtaista:
Viimeisimmät uutiset
bottom of page