top of page

Vinkkejä pääsiäseen: Mitä sinun koiran- tai kissanomistajan tulee muistaa.


Pääsiäisessä on paljon mukavaa, mutta tiesitkö että tämä iloinen pyhä voi monella tavalla olla vaarallinen lemmikillesi?

Lapset ja lemmikit rakastavat juhlapyhiä, hyvää ruokaa ja hauskaa yhdessäoloa. Jotkut pääsiäiseen liittyvät ruuat, kasvit sekä koristeet voivat kuitenkin olla vaarallisia lemmikeille. On tärkeää että lemmikinomistajana olet tarkka lemmikkisi turvallisuudesta ja vältät tiettyjä tuotteita ja esineitä kotonasi.

1. Tarkkana suklaan kanssa

Lapset jakavat mielellän herkkunsa lemmikkien kanssa. Tumma suklaa on yksi vaarallisimmista ruoka-aineista lemmikeille, koska siinä on eläimille myrkyllisiä ainesosia korkeissa pitoisuuksissa. Maitosuklaa voi olla vähemmän myrkyllistä, kuitenkin tulee muistaa että usein kyse on lemmikin koosta. Pienet koirat voivat saada vakavia oireita jo vähäisestäkin määrästä maitosuklaata. Kertokaa lapsille tästä ja pitäkää suklaaherkut aina lemmikkien ulottumattomissa.

2. Liljan sukuiset kukat

Liljat ovat erittäin myrkyllisiä kissoille ja voivat aiheutta toimintahäiriöitä munuaisissa ja maksassa ja johtaa jopa kuolemaan. Varmistakaa että liljan sukuiset kukat ovat poissa lemmikkien ulottuvilta. Kissojen kanssa tilanne voi olla haastava koska nämä pystyvät kiipeämään ja hyppäämään hyllyille ja pöydille. Jos kotona on liljoja, tarkkailkaa lemmikkiänne myrkytysoireiden varalta. Letargia, kuolaaminen, ruokahaluttomuus, oksentelu tai muut epätavalliset oireet voivat tarkoittaa että lemmikkinne on nuollut tai syönyt näitä kukkia. Varmistakaa myös ettei lemmikkinne pääse juomaan kukkamaljakoista, vesi jossa kukat ovat seisoneet voi myös olla myrkyllistä.

3. Ruoka on katettu - varmistakaa että se on sopivaa lemmikillenne

Rasvaiset ruuat, kuten kinkku tai lammas, voivat aiheuttaa vatsavaivoja lemmikeille ja vakavammissa tapauksissa haimatulehduksen joka on hengenvaarallinen tila. Sipuli, valkosipuli, ruohosipuli ja purjosipuli ovat myrkyllisiä kissoille ja koirille. Nämä voivat aiheutta lemmikissä vakavan vatsataudin ja hemolyyttistä anemiaa mikä voi kehittyä vielä muutaman päivän päästä syömisestä. On myös tärkeää ettei lemmikeille anneta luita. Joskus näistä voi aiheutua suolistotukos jolloin kiireellinen leikkaus on ainoa tapa pelastaa lemmikki.

4. Pääsiäiskoristeet - ekologia kunniaan

Muovinen rairuoho, muovimunat, alufoliokääreet sekä pääsiäislelut ovat usein käytössä koristelussa, mutta lemmikit, erityisesti kissat, rakastavat niiden pureskelemista ja syömistä. Tuloksena voi olla suolistotukos. Tarkkailkaa merkkejä siihen liittyen; kakomista tai oksentelua. Lemmikin hengen pelastaminen tällaisessa tapauksessa voi vaatia leikkausta. Paras tapa välttää tällaisia tilanteita on olla käyttämättä muoviesineitä sekä narukoristeita.

5. Sokeriton syötävä - tarkkana xylitolin kanssa

Xylitolia käytetään usein sokerittomissa karamelleissa, leivonnaisissa sekä purukumissa. xylitolia löytyy myös esim. vitamiinivalmisteista sekä hammastahnasta. Xylitolin syöminen vapauttaa nopeasti insuliinia koiran verenkiertoon mikä johtaa jyrkkään verensokerin laskuun. Xylitoli voi myös aihettaa maksan toimintahäiriön ja johtaa kuolemaan. Koirat ovat itse asiassa ainoat eläimet joilla on todettu myrkytysoireita xylitolista.

6. Pidä eläinlääkärin puhelinnumero käsillä

Letargia, kuolaaminen, ruokahaluttomuus, oksentelu, yleinen heikkous ja kohtaukset - jos lemmikilläsi esiintyy tämänkaltaisia oireita pääsiäisen aikana, ne voivat olla merkkejä myrkytyksestä tai suolistotukoksesta. Jos olet epävarma, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Aika on ratkaiseva tekijä - suklaa, xylitoli tai liljat voivat johtaa hätätilanteeseen. Omistajan tulee välittömästi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin jos lemmikki on syönyt jotain mitä sen ei kuuluisi.

Ajankohtaista:
Viimeisimmät uutiset
bottom of page