top of page

Borrelioosi, eli Lymen tauti


Lymen tauti on maailman yleisin punkkivälitteinen tauti mutta aiheuttaa ainoastaan 5-10%:ssa tartunnan saaneista koirista oireita. Taudin aiheuttaa spirochete (bakteeri) joka on Borrelia burgdorferi ryhmän laji. Kun tartunta aiheuttaa koirassa sairauden, tämän yleisin kliininen ominaisuus on toistuva ontuminen tai nilkuttaminen joka johtuu nivelten tulehduksesta. Myös ruokahaluttomuutta sekä masentuneisuutta voi esiintyä. Tätä vakavampia komplikaatioita voivat olla munuaisvauriot, sekä joskus harvoin sairauksia sydämessä tai hermostossa. Munuaisten sairaudet komplikaationa vaikuttavat olevan vallitsevampia tietyissä roduissa, kuten labradorinnoutajassa, kultaisessa noutajassa, shetlanninlammaskoirassa sekä berninpaimenkoirassa.

Lymen taudin oireet koiralla

Monilla koirille joille kehittyy Lymen tauti, esiintyy toistuvaa ontumista tai nilkuttamista nivelten tulehduksesta johtuen. Joskus tämä jatkuu vain kolmen, neljän päivän ajan, mutta voi uusiutua viikkojenkin päästä uudestaan, joko samassa tai muissa jaloissa. Tämä tunnetaan nimellä raajasta toiseen kiertävä ontuminen. Yksi tai usemapi nivel voi olla turvonnut, lämmin ja kivulias.

Joillekin koirille voi myös kehittyä munuaisongelmia. Lymen tauti voi joskus johtaa munuaiskerästulehdukseen ja siihen liittyvään munuaiskeräsen (jolla on verta suodattava tehtävä) toimintahäiriöön. Lopulta tämä voi johtaa munuaisen toimintahäiriöön. Oireita tälle voivat olla oksentaminen, ripulointi, ruokahaluttomuus, painonlasku, lisääntynyt juominen ja virtsaaminen sekä nestekertymät.

Muita oireita joita voidaan liittää Lymen tautiin ovat:

kävelyn jäykkyys sekä kaareutunut selkä

kosketusyliherkkyys

hengitysvaikeudet

kuume, ruokahaluttomuus ja masentuneisuus

pinnallisten imusolmukkeiden laajentuminen puremakohdan läheisyydessä

sydänongelmat (harvoin)

hermostolliset komplikaatiot (harvoin)

Hoito ja ehkäisy

Jos koiralla on todettu Lymen tauti, hoitona annetaan antibioottia sekä tukevaa hoitoa.

Ehkäisy on paras tapa käsitellä borreliaa. Välttäkää kulkemista koiran kanssa alueilla joilla punkkeja esiintyy ja missä Lymen tautia on todettu. Tarkistakaa koiran turkki ja iho päivittäin punkkien varalta ja poistakaa punkit käsin. Eläinlääkärinne voi suositella erilaisia punkkipantoja, valeluliuoksia tai suun kautta annettavia lääkkeitä punkkitartuntojen ehkäisemiseksi.

Nyt punkkeja vastaan voi suojautua myös rokotteella. Trilyme on ensimmäinen rokote, joka suojaa koiria Euroopan kolmelta yleisemmältä borreliakannalta. Rokote sisältää kaksi pistosta, jotka annetaan kolmen viikon välein. Rokote uusitaan kerran vuodessa, mielellään ennen punkkikauden alkua, jotta saadaan paras mahdollinen suoja borreliatartuntaa vastaan. Nuoret koirat voidaan 12 kk iästä alkaen rokottaa.

On myös mahdollista testata koiraan kiinnittyneenä ollut punkki borrelian varalta.

Mainitun rokotuksen antaminen sekä punkin testaaminen on mahdollista klinikallamme.

Hinnasto:

Koiran borrelioosirokotus Trilyme 69 EUR

Punkin poisto 25 EUR

Punkkikoukku O'Tom 7,90 EUR

Ajankohtaista:
Viimeisimmät uutiset
bottom of page