top of page

Lemmikit ja joulun vaarat

  • agmikci
  • 10.12.2020
  • 6 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 30.3.2021



Jouluna nautitaan, juhlitaan ja pidetään hauskaa – lemmikkimme ottavat monella tapaa osaa.


Lemmikit  ja joulun vaarat, LOVET

Juhlakauteen sisältyy kuitenkin monta vaaran paikkaa nelijalkaisille perheenjäsenillemme, koristeiden, myrkyllisten ruoka-aineiden sekä kasvien muodossa.



RUOKA


Joulukinkku

Kinkku sekä muut suolaiset lihat ja ruuat voivat olla vaarallisia eläimille. Sen lisäksi että niissä on runsaasti rasvaa, ne sisältävät myös paljon suolaa, mikä voi aiheuttaa vatsavaivoja, oksentamista, ripulointia tai joskus jopa hengenvaarallisen haimatulehduksen.

Suurikokoiset koirat voivat juoda liikaa vettä suolaisen syötävän johdosta ja tämän vuoksi niille voi aiheutua vaarallinen suolistonlaajentuma. Silloin vatsa täyttyy kaasuista ja mahalaukun kiertymä voi ilmetä muutaman tunnin sisällä. Mahanlaukun kiertymä voi johtaa nopeasti koiran kuolemaan. On siis tärkeää välttää suolaisen syötävän antaminen lemmikille.


Luut

Luut ovat eläimille erittäin vaarallisia. Joka vuosi tuhannet lemmikit joutuvat kiireelliseen hoitoon nieltyään luita, useimmiten omistajan lemmikilleen herkkuna antamana. Koirat määritellään sekasyöjiksi, ei lihansyöjiksi. Useimpien kissojen sekä koirien ruuansulatus ei siedä luita, koska niiden pirstaloituminen tai juuttuminen ruuansulatuselimistössä aiheuttaa vakavan vaaratilanteen lemmikin terveydelle. Tällöin leikkaushoito on ainoa mahdollinen apu mitä eläimelle voidaan antaa. Luut voivat myös jumiutua lemmikin suuhun tai kurkkuun. Tällainen tilanne on aivan yhtä vaarallinen eläimelle. On tärkeää muistaa, että kaikki luut ovat kotieläimillemme vaarallisia, niin porsaan-, naudan- kuin kananluutkin.


Suklaa

Teobromiinia, kemiallista ainesosaa, joka hieman muistuttaa kofeiinia, löytyy suklaasta ja se on myrkyllistä koirille. Pienetkin määrät voivat aiheuttaa oksentamista, ripuloimista, hyperaktiivisuutta, tärinää, kohtauksia ja sydänongelmia, vakavissa tapauksissa jopa kuoleman.

Mitä tummempi suklaa, sitä suurempi korkeampi määrä teobromiinia – leivontasuklaa kaikkein vaarallisimpana. Koiran saamista suklaata syötäväkseen tulee välttää kaikin keinoin. Mutta mitä tehdä, jos koira onnistuu syömään suklaata? Pienikin määrä suklaata voi johtaa pahoinvointiin koiralla, joten koira tulee aina viedä eläinlääkärin vastaanotolle syödystä määrästä riippumatta. Valkosuklaa ei sisällä tarpeeksi teobromiinia myrkytyksen aiheuttamiseksi, mutta on kuitenkin usein rasvaista, joten haimatulehduksen riski on sen kohdalla olemassa. On siis suositeltavaa välttää suklaakoristeita joulukuusessa, joululahjoissa, jotka asetetaan lattialle tai asettaa sitä tarjottavaksi matalille pöydille, jottei houkutus käy ylivoimaiseksi nelijalkaisille.


Viinirypäleet ja rusinat

Viinirypäleet ja niistä kuivattamalla jalostetut tuotteet (korintit, rusinat ja sulttaanirusinat) ovat myrkyllisiä koirille. Pienenkin määrän nieleminen voi aiheuttaa munuaisten toimintahäiriön. Kannattaa muistaa, että näitä sisältyy moneen ruokaan sekä leipomukseen jouluna. Suklaapäällysteiset rusinat ovat siis molemmilta ainesosiltaan vaarallisia.


Sipulit (sekä valkosipuli, purjo, salottisipuli sekä ruohosipuli)

Sipulit, valkosipuli, purjo, salottisipuli sekä ruohosipuli kuuluvat kaikki Allium kasviryhmään ja voivat aiheuttaa myrkytystilan, sekä raakana että kypsennettynä. Välittömänä oireena voi ilmetä oksentamista sekä ripuloimista, mutta pidemmällä aikavälillä ne aiheuttavat vahinkoa punasoluissa, mikä johtaa anemiaan. Anemiaa ei välttämättä voida havaita ennen kuin useampi päivä ruoka-aineen syömisestä on kulunut.


Alkoholi

Alkoholilla voi olla samanlainen vaikutus koiraan kuin tämän omistajaankin, jos sitä nautitaan liikaa. Koiran kävely voi olla epävarmaa ja se voi vaikuttaa uneliaalta. Suurempana riskinä on kuitenkin ruumiinlämmön lasku, madaltunut verensokerin taso sekä kooma. Koira voi saada itseensä alkoholia, jos sitä jätetään sen ulottuville, joten on tärkeää varmistaa, ettei näin pääse käymään.


Makadamiapähkinät

Makadamiapähkinät voivat aiheuttaa koiralle letargiaa, ruumiinlämmön nousua, tärinää, heikotusta sekä jäykkyyttä.


Maito

Maito sekä maitotuotteet ovat yleisimpiä ruoka-aineyliherkkyyden lähteitä koirilla. Moni koira on laktoosi-intolerantti ja maitotuotteet aiheuttavat niille oksentamista, ripulointia ja muuta ruuansulatuselimistön oireilua. Vaikka lemmikkimme usein pitävät maitotuotteista, varsinkin kissat, on parempi olla tarjoamatta niille lehmänmaitotuotteita.


Ruuantähteet

Jos jouluruuasta jää tähteitä on tärkeää muistaa säilöä ne nelijalkaisten ulottumattomiin. Sen lisäksi että ihmisten ruuat voivat sisältää eläimille myrkyllisiä ainesosia, ruuantähteisiin mahdollisesti kehittyvä home (kuten jugurttiin, juustoihin ja leipään) voi olla myrkyllistä ja aiheuttaa kouristuksia eläimille.


Keinotekoiset makeutusaineet

Ksylitolia käytetään usein makeisissa sokerin sijaan ja sitä löytyy myös purukumeista, suuvesistä, hammastahnasta sekä lisäravinteista. Ksylitoli on koirille myrkyllistä, ja vaikka ksylitolin määrä eri tuotteissa vaihtelee, voi jo kahden purukuminpalasen nieleminen olla pienelle koiralle vaarallista. Ksylitoli lisää insuliinineritystä koiran elimistössä, mikä johtaa verensokeritason madaltumiseen ja joskus maksan vaurioitumiseen. Myrkytystilan oireet voivat alkaa hyvinkin nopeasti, tai tulla viiveellä: oksentamista, letargiaa, kouristelua, kooma. Ennuste on hyvä, jos koira saadaan nopeasti hoitoon.


Maksatuotteet

Runsaasti maksaa sisältävien ruokatuotteiden syöminen voi aiheuttaa A-vitamiinimyrkytyksen eläimelle. On olemassa viitteitä suurista yksilöllisistä vaihteluista runsaan A-vitamiinin sietoon liittyen, mutta myrkytystila voi aiheuttaa ongelmia lihaksistossa ja luustossa, erityisesti jos maksatuotteita syödään pidemmällä aikavälillä usein. A-vitamiinin yliannostus aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten ummetusta, luuston epämuodostumia, painon alenemista, ruokahaluttomuutta sekä jäykkyyttä niskassa, nivelissä sekä selkärangassa johtuen luuston liikakasvusta kyynärissä sekä selkärangassa.


Mitkä ihmisten jouluruuat sopivat koiralleni?

Jos koirasi on perusterve eikä allerginen seuraaville ruoka-aineille, näitä voi turvallisesti antaa pieninä makupaloina joulun aikaan:

kalkkunanliha (ei nahkaa tai luita, ei suolaista lihaa)

lohi (fileenä tai keitettynä, ei suolattu)

joulupuuro (mieluiten ilman lisättyä maitoa tai voita)

munakokkeli

palsternakka

porkkana

herneet

perunasose (mieluiten ilman lisättyä suolaa, maitoa tai voita)

bataatti

jukurtti (tarkista pakkauksen ainesosat ksylitolin varalta!)


Muistathan: koiralle voi aiheutua turvallisistakin ruoka-aineista oksentamista ja ripulointia, jos se ei ole tottunut saamaan niitä!


---


JOULUNAJAN KASVIT


Joulutähti

Vaikka joulutähden myrkyllisyyttä usein liioitellaan sen osien nieleminen suurissa määrissä voi aiheuttaa ärsytystä suussa ja mahalaukussa, joka oireilee kuolaamisena, suun kivuliaisuutena sekä oksenteluna. Joulutähti on erityisesti vaarallinen kissoille koska nimenomaan kissat tapaavat olla kiinnostuneita huonekasveista.


Amaryllis

Tämä kasvi on hyvin yleinen jouluna ja erittäin suosittu kauneutensa vuoksi, mutta samalla suhteellisen myrkyllinen kissoille ja koirille. Tämän kasvin osien nieleminen voi aiheuttaa vatsakipuja, oksentelua, ripulointia, letargiaa sekä tärinää.


Jouluruusu

Nimestään huolimatta jouluruusu ei ole ruusu eikä luonnossa kuki jouluna. Jouluruususta löytyy kardiotoksista myrkkyä, joka voi nieltynä aiheuttaa ripulointia, koliikkia, letargiaa, kuolaamista sekä vatsakipuja. Kannattaa muistaa, että jouluruusun kaikki osat ovat myrkyllisiä (kukat, varsi sekä juuri).


Laakeri

Vaikka laakerinmarjat ovat talvisin tärkeä ravinnonlähde siellä missä se luonnostaan kasvaa, ovat ne kissoille, koirille sekä ihmisille myrkyllisiä. Useammat laakerikasvit sisältävä saponiineja jotka voivat aiheuttaa runsasta oksentamista sekä ripulointia nieltynä. Muut oireet voivat olla kuolaaminen, huulien maiskuttelu sekä pään ravistelua.


Misteli

Tiesitkö, että tämä joulunaikaan rakkauteen liittyvä kasvi on loiskasvi, joka säilyttää vihreän värinsä imemällä ravinteita puista? Tämän lisäksi misteli on erittäin myrkyllinen kissoille ja koirille. Nieltynä se voi aiheuttaa oksentamista, ripulointia, hengitysvaikeuksia, shokin ja jopa kuoleman sydän- ja verisuonten toimintojen pettämisen johdosta.


Joulukuusi

Hieman vatsavaivoja voi toki lemmikille aiheutua kuusenneulasten nielemisestä, mutta suurempi vaara piilee niiden terävyydessä nieltynä.


MUUT RISKITEKIJÄT


Joulukoristeet

Muovi-, metalli-, paperi- tai foliokoristeet eivät yleensä nieltynä aiheuta myrkytyksiä, mutta voivat vahingoittaa vatsalaukkua tai aiheuttaa suolistotukoksen.

Lasikoristeet on syytä sijoittaa lemmikkien ulottumattomiin ja kiinnittää kuuseen erityisen hyvin, jotteivat ne rikkoontuneina aiheuta vaaraa sirpaleiden muodossa. Tassuihin voi aiheutua haavoja niistä tai eläin voi pahimmillaan syödä lasinsirpaleita ja aiheuttaa näin itselleen vakavia haavoja suuhunsa, tai vatsaan asti joutuessaan, erittäin vaarallisen tilanteen.

Jos kuuseen ripustetaan koristeita ohuilla metallilangoilla, on tärkeää varmistaa, ettei niitä joudu koiran suuhun. Nieltynä ne voivat aiheuttaa suurta vahinkoa mahalaukussa tai suolistossa, jopa puhkaista niihin reiän. Tällainen tilanne on hengenvaarallinen, ellei koira pääse hoitoon nopeasti. Usein tarvitaan leikkaushoitoa.


Tinseli/lametta

Erityisesti kissat ovat erittäin kiinnostuneita nielemään näitä ohuita, pitkiä suikaleita. Vakavaksi ongelmaksi tämä muodostuu usein sen vuoksi, että lametan toinen pää monesti jää kiinni kielen juureen suussa, eikä näin ollen pääse liikkumaan eteenpäin suolistossa. Suoliston yrittäessä työntää materiaalia eteenpäin, lametan reunat voivat suolen liikkeen johdosta leikata rikki kudosta. Tämänkaltainen tilanne on erittäin vakava ja vaatii kallista leikkaushoitoa. Oireiluna voi olla oksentelu, ripulointi, letargia, elimistön kuivuminen sekä vatsakivut.


Lahja- sekä kreppipaperi

Vaikka lahja- sekä kreppipaperit eivät yleensä ole kovinkaan myrkyllisiä nieltyinä, ne voivat aiheuttaa lemmikeillä suun värjäytymistä ja tämän johdosta suun ärsytystä. Jos eläin onnistuu nielemään suuremman määrän paperia, voi se aiheuttaa suolistotukoksen. Tärkeää on myös muistaa pitää lahja- ja muut narut poissa lemmikkien ulottuvilta. Nämä voivat aiheuttaa lametan yhteydessä mainitun tilanteen kissalle, tai koiran ollessa kyseessä nieltynä kietoutua suoliston ympärille ja johtaa leikkaustarpeeseen.


Kynttilät

Vaikka edes tuoksukynttilät eivät kovin myrkyllisiä ole, kynttilä tai jähmettyneen vahan nieleminen voi aiheuttaa eläimelle tukehtumisvaaran tai suolistotukoksen. Suurempi riski kynttilöiden yhteydessä on toki palovaara, jos lemmikki pääsee liian lähelle niitä pudottaakseen ne, ja se, että eläin itse saa palovammoja tutkiessaan sen itsensä mielestä hyvinkin mielenkiintoista esinettä.


Kuivatut tuoksusekoitukset

Nieltynä tuoksusekoitukset voivat aiheuttaa koiralle huomattavasti oireilua ruuansulatuselimistössä. Sekä kuivatut ainesosat että niihin lisätyt eteeriset öljyt ovat usein myrkyllisiä nieltyinä ja siksi nämä on syytä sijoittaa lemmikkien ulottumattomiin. Syötynä oireilua voi esiintyä esim. kakomisen, kuolaamisen, elimistön kuivumisen, letargian ja lihastärinän muodossa. Oireilu voi jatkua useamman päivän ajan, vaikka materiaali olisi jo poistunut kehosta suoliston kautta.


Savukkeet

Nikotiini on koirille myrkyllistä, ja tumpit erityisen vaarallisia. Tämän vuoksi on tärkeää sijoittaa tuhkakupit pois koirien ulottuvilta ja varmistaa ettei ulkotiloissakaan tumppeja jätetä maahan. Myös nikotiinikorvaustuotteet sekä sähkötupakat ovat riskitekijöitä, jos eläin pääsee niihin käsiksi. Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat oksentaminen, runsas syljen erittyminen sekä kohonnut verenpaine.


Silikonigeeli

Monista pakkauksista löytyy pieni pussukoita joissa on silikonigeeliä. Näiden tarkoitus on pitää tuote pakkauksessaan kuivana eikä niiden katsota olevan kovin myrkyllisiä. On kuitenkin hyvä olla tarkkana lahjoja avattaessa, ettei niitä putoa lattialle lemmikkien ulottuville.


Sähköjohdot / Joulukuusenvalot

Monet koirat sekä kissat ovat varsin kiinnostuneita johdoista, erityisesti jos ne ovat lemmikille uusia, esim. joulukoristeluun liittyen. Jos johdot pystytään suojaamaan, jottei lemmikki pääse niihin käsiksi, näin on hyvä tehdä. Sähköpistokkeeseen liitettyjen johtojen pureskelu on riski sekä paloturvallisuuden että lemmikin kannalta.


---


On hyvä varautua joulupyhiin pitämällä yhteystiedot päivystäviin eläinlääkäreihin käsillä jo etukäteen. Tällöin on helppoa ja nopeaa toimia, jos tilanne sitä vaatii.

Ajankohtaista:
Viimeisimmät uutiset
bottom of page